Čo s vlasmi po pôrode?

16.05.2004 Celý región

Ženám po pôrode popri materských radostiach a stresoch, ktoré táto zmena so sebou prináša, pribudne často i obava - akosi viac mi začali vypadať vlasy! K pop...
Ženám po pôrode popri materských radostiach a stresoch, ktoré táto zmena so sebou prináša, pribudne často i obava - akosi viac mi začali vypadať vlasy! K popôrodnej panike z ubúdajúcich vlasov prispieva i fakt, že počas tehotenstva sa mnohým ženám vlasy dočasne vylepšili. Môže za to najmä zvýšená hladina hormónu estrogén a pokles produkcie kožného mazu.

Vlas rastie približne 2 až 3 roky, potom je vytlačený novým vlasom. Zdravému človeku za deň vypadne 15 až 100 vlasov. Po pôrode sa s nadmerným vypadávaním potýka asi 50 % žien. Príznaky sa začínajú prejavovať 10 - 14 týždňov po pôrode a väčšinou pretrvávajú tri mesiace. Na svedomí to má estrogén. Jeho zvýšená hladina vedie k predĺženiu rastovej fázy vlasu, ktorý by v rámci svojho prirodzeného cyklu vypadol. Tento vítaný jav sa však ukončením tehotenstva skončí. Keď sa hladina hormónu ustáli, všetky vlasy „ s predĺženou životnosťou“ vypadnú spolu s vlasmi, ktorých životný cyklus sa v tom čase prirodzene končí.
Občas sme vystavení množstvu ďalších faktorov, ktoré prispievajú k rednutiu vlasov, či ich zhoršujúcej sa kvalite. Najčastejšie sú to genetické predispozície, ktoré zatiaľ nevieme ovplyvniť, znečistenie životného prostredia, choroby, strava, stres, hormonálna porucha, či lieky s vedľajšími účinkami. Čiastočne môžeme svojim vlasom dodávať výživu vo forme dostupných vitamínov či iných živín. Rast vlasov ovplyvňujú zinok a biotín.
Keď sa objavia problémy s vlasmi, siahame po bežných vlasových prípravkoch, ako rôzne šampóny či vody. Tie sú schopné čiastočne upraviť kvalitu vlasov. Medicínska veda však v poslednom čase natoľko pokročila, že je schopná poskytnúť účinnú liečbu i v mnohých prípadoch vypadávania vlasov. Liečba môže spočívať napríklad v hĺbkovom pórovom čistení vlasovej pokožky od starých vlasov a zrohovatelých zvyškov pokožky, ktoré upchávajú vlasové miešky. Tie potom po uvoľnení umožňujú optimálny rast nových vlasov. Takúto čistiacu látku stimulujúcu tvorbu vlasov – Bioscalin – objavilo švajčiarske laboratórium pod vedením fínskych odborníkov Prof. Dr. Setäla a Dr. Schreck-Purola. Látka tvorí základ rovnomenných prípravkov, bežne dostupných v lekárňach. Okrem problémov s vypadávaním riešia nadmerné mastenie pokožky a prispievajú k hrubšiemu a pevnejšiemu vzhľadu jemných vlasov. Bioscalin možno použiť v širokej forme prostriedkov - vlasovej vody, šampónu, elixíru a výživných tabletiek.

Jana Demková
 

Vyberte región